ÖĞRETMEN

Karşınıza çıkan her insanı, bugün o insan yapan birileri var. Anneniz, babanız ve hatta siz dahil herkesin bir ilhamı/mimarı var. Bu etkileşim genellikle evde ya da okulda oluyor; çok klasik değil mi 🙂 ?

Matematiği sevmiyorsanız ya da seviyorsanız, sebebi yeteneklerinizden bağımsız olarak muhtemelen öğretmeninizdir. Ortaokuldaki sınıf öğretmenimiz matematik hocamızdı ve “Birkaç kişi hariç kimse güzel bir liseyi kazanamayacak” derdi (yazar burada hayatındaki dönüm noktasını anlatıyor 🙂 ). Sebebi gerçekten bu mudur bilinmez yıllarca matematikten nefret ettim, sınıftaki diğer pek çok arkadaşım gibi…

Yine o yıllarda deli gibi kitap okurdum, Türkçe öğretmenimiz sayın Işıl Çağlar teşvik ederdi. Kendisini öğretmenimden ziyade anne yarım olarak görürüm ve lise sınavındaki başarımı da kendisine borçluyum, bence.

  1. sınıfta fen dersim re za let ti! 6’da hiç anlaşamadığım fen bilgisi hocam, 8. sınıftayken fen bilimlerinin zevkini hissettiren mükemmel bir kadın oluvermişti ve aynı kişiydi. Hatta lisede de bana sayısalcı olacak gözüyle bakıyorlardı 🙂

Üniversitenin ilk senesinde Siyaset Bilimine Giriş dersinde sayın Selahattin Erhan hocamın bir cümlesini hiç unutmam “99 depreminin sorumlusu olan kişiler muhtemelen üniversitede ilgili derse girmemişti, sonuç ortada. O yüzden bu bölümde öğrendiğiniz herşeyin ilerde devlet adına bir sonucu olacağını unutmayın”.

Demem o ki, bugün şikayet ettiğiniz ülkemiz siz değerli eğitimcilerimizin eseri. Bugün gurur duyduğumuz yazar, düşünür ya da bilim insanları siz kıymetli eğitimcilerimizin eseri. Bugün sorgulamadan inanıyorsak, siz kıymetli öğretmenlerin eseri. Bugün duyduğumuza değil araştırdıktan sonra kendi fikrimizi oluşturuyorsak siz kıymetli öğretmenlerin eseri. Hayal edebiliyorsak ya da önümüze konanı yaşıyorsak yine sizin eseri.

Herkes öğretmen olmamalı! Mimarlar ev inşa ediyorsa, öğretmen de o ülkenin geleceğini inşa ediyor. 30 yıl para kazanacağım, garanti meslek diye öğretmen olmayın çünkü çocuğunuzun yaşayacağı o yıllar da sizin eseriniz olacak.

Bugüne kadar bana 1 kelime de olsa eğitim veren tüm öğretmenlerime teşekkür ederim. Başta Atatürk olmak üzere tüm eğitimcilerin , atanmayı bekleyenlerin, bir çocuğun ruhuna dokunma şansı bulmuş olanların ve bu şansa ilerdeki yıllarda sahip olabilecek öğrencilerin (eğitimci adaylarının) öğretmenler günü kutlu olsun.

Sevgi, saygı ve minnetle…

Yorum bırakın